Alerts Are no longer working

I have been using the combination of the Vera Alerts plugin and VeraMate Alerts Plugin to get notifications on my iPhone. This has been working fine for quite some time but something is now broken and all alerts are not working. However I can go into the VeraMate plugin and send a test and it works AND I can also send a test from within the Vera Alerts plugin and it too works. Yet “real” alerts do not show up. I do see in the Vera Alerts plugin the time stamp of the last sent alert and it looks right to me. Copied here - Plugin-Forwarding10:33:55 Mon Sep 26. Any help getting this working again would be great.

I’m running firmware - 1.7.2139
Vera Alerts - 7.15
VeraMate 1.0

Post or email me a PDF of your Vera Alerts Report

VeraAlerts[577]
2016-09-26 10:59:02

Registration

Installed: Tue Jan 12 2016. You have 1 license, which allows for 2 active profiles.
User to Profile Mapping

User Profiles
DefaultRecipients undefined
KelliStarkus undefined
Laraine_Harvey
PatrickHarvey undefined
richard_p_harvey Plugin-Forwarding
Profile Definitions

Plugin-Forwarding - Plugin-Forwarding

Parameter Value
ForwardedPluginDeviceID 575
ServiceID urn:veramate-com:serviceId:VeraMatePN
Action SendAlert
DefaultArgs Msg="{Message}"
Device Notifications and Message Overrides

User Device Notification Name Description Message Override House Modes
richard_p_harvey ()Rich’s iPhone 6 Rich’s iPhone Away ()Rich’s iPhone 6 is away You’re Away from Home Rich All
richard_p_harvey ()Rich’s iPhone 6 Rich’s iPhone Home ()Rich’s iPhone 6 is present You’re Nearly Home Rich All
Laraine_Harvey ()iPhone Laraine is Away ()iPhone is away You’re Away from Home Laraine All
Laraine_Harvey ()iPhone Laraine is Near Home ()iPhone is present You’re Nearly Home All
richard_p_harvey Barn Partition Barn Has Been Armed Barn Partition is Armed Barn Alarm Turned On All
richard_p_harvey Barn Partition Barn Has Been Disarmed Barn Partition is Disarmed Barn Alarm Turned Off All
richard_p_harvey Barn Partition Barn In Alarmed State Barn Partition: Alarm is active Emergency - Barn in Alarm All
richard_p_harvey Basement Smoke Battery low Battery level for Basement Smoke goes below 20% Battery 20% in Basement Smoke All
richard_p_harvey Candle Office test 1 Whenever the Candle Office is turned off All
richard_p_harvey Candle Office test2 Whenever the Candle Office is turned on All
richard_p_harvey Door Opener Rich Rich Garage Door Opened Whenever the Door Opener Rich is opened Garage Door Rich has Opened All
richard_p_harvey Foyer Smoke Battery Low Battery level for Foyer Smoke goes below 20% Battery 20% in Foyer Smoke All
richard_p_harvey Front Door Front Door Bad Pin Entered Front Door: Bad PIN Code entered Bad Pin Code Entered @ Front All
richard_p_harvey Front Door Front Door Locked Front Door is closed Front Door was just Locked All
richard_p_harvey Front Door Front Door Unlocked Front Door is opened Front Door was just Unlocked All
richard_p_harvey Front Door Justin Unlocked the Front Door PIN Code #10790006 is entered on Front Door Justin Just Unlocked the Front Door All
richard_p_harvey Front Door Kelli Just Unlocked the Front Door PIN Code #10790004 is entered on Front Door Kelli Just Unlocked the Front Door All
richard_p_harvey Front Door Laraine Just Unlocked the Front Door PIN Code #10790002 is entered on Front Door Laraine Just Unlocked the Front Door All
richard_p_harvey Front Door Maria Unlocked the Front Door PIN Code #10790005 is entered on Front Door Maria Just Unlocked the Front Door All
richard_p_harvey Front Door Patrick Just Unlocked the Front Door PIN Code #10790003 is entered on Front Door Patrick Just Unlocked the Front Door All
richard_p_harvey Front Door Richard Just Unlocked the Front Door PIN Code #10790001 is entered on Front Door Rich just Unlocked the Front Door All
richard_p_harvey Garage Door Garage Door Bad Pin Entered Garage Door: Bad PIN Code entered Garage Door Bad Pin Has Been Entered All
richard_p_harvey Garage Door Garage Door Button Pressed Garage Door: Lock button is pressed Garage Door Button Has Been Pressed All
richard_p_harvey Garage Door Garage Door Unlocked Garage Door is opened Garage Door Has Been Unlocked All
richard_p_harvey Garage Door Garage Door is Locked Garage Door is closed Garage Door Has Been locked All
Laraine_Harvey richard_p_harvey House Partition Home Alarm Turned Off House Partition is Disarmed House Alarm Off All
Laraine_Harvey richard_p_harvey House Partition Home Alarm Turned On House Partition is Armed House Alarm Turned On All
KelliStarkus Laraine_Harvey PatrickHarvey richard_p_harvey House Partition House in Alarmed Mode House Partition: Alarm is active Emergency - House In Alarm All
richard_p_harvey Office Smoke Battery Low Battery level for Office Smoke goes below 20% Battery 20% in Office Smoke All
richard_p_harvey Office Smoke There is Smoke Upstairs Whenever Office Smoke is armed and detects smoke Office Smoke Detector Going Off All
richard_p_harvey Upstairs Smoke Battery Low Battery level for Upstairs Smoke goes below 20% Battery 20% in Upstairs Smoke All
House Mode Legend: (H)ome (A)way (N)ight (V)acation

Scene Notifications and Message Overrides

User Scene Name Description Message Override House Modes
Front Spot on at Sunset Running scene: Front Spot on at Sunset All
Front Spots Off at 11pm Running scene: Front Spots Off at 11pm All
All Candles On Running scene: All Candles On All
Candle to 20% Running scene: Candle to 20% All
All Candle’s Off Running scene: All Candle’s Off All
Under Cabinet On Running scene: Under Cabinet On All
Living Room Lamps On Running scene: Living Room Lamps On All
Couch Lamps Off Running scene: Couch Lamps Off All
Mantle’s On Running scene: Mantle’s On All
richard_p_harvey Mantle’s Off Running scene: Mantle’s Off All
All Lights On Running scene: All Lights On All
All Lights Off Running scene: All Lights Off All
All Spots On (Panic) Running scene: All Spots On (Panic) All
All Spots Off Running scene: All Spots Off All
Daily Garage On Running scene: Daily Garage On All
house mode 3 Running scene: house mode 3 All
house mode 1 Running scene: house mode 1 All
Motion & Door Lamp Running scene: Motion & Door Lamp All
richard_p_harvey Auto Office Light Running scene: Auto Office Light All
richard_p_harvey Arm House Running scene: Arm House All
richard_p_harvey Disarm House Running scene: Disarm House All
Arm Barn Running scene: Arm Barn All
richard_p_harvey Disarm Barn Running scene: Disarm Barn All
Under Cabinet Off Running scene: Under Cabinet Off All
Multi 1 On Running scene: Multi 1 On All
Multi 2 On Running scene: Multi 2 On All
House Mode Legend: (H)ome (A)way (N)ight (V)acation

Are you getting messages about exceeding license ?
I can see you have users that are not mapped to a profile … it will try to create profiles for these … and they will count even if they do not work.
You can map all the other users to some dummy profile.

Richard - I’m not 100% sure I understand what you’re saying but I just deleted two of the users and it still does not work. I have NOT received any warnings about exceeding licenses, but I only have one profile anyway, all Vera Alerts are using the port forward feature to the VeraMate plugin.

I should also mention that I’m still getting the blue banner error - ERROR : Error in lua for scenes and events

Which I have been getting now since two firmware upgrades ago yet the LUA code in my PLEG still works fine.

You will need to turn on logging for Vera alerts … and other plugins if they support it … And monitor the Vera log to see what the problem is.

OK so I turned on debug logging in Vera Alerts and fired off a scene that should alert me. Got no alert and clicked on Display Log in your GUI and the pop up that opened says "ERROR:Molule not found:cgi-bin

Put the info in the VERA log file and then look at the VERA log file.

Although it looks like some files were deleted on your system.

I have yet to pull a log file as I need to learn how to do that. But it seems to me that Vera Alerts is attempting to send the message to the VeraMate plugin but then it just dies.

With a little more testing I have found that sending a test message from Vera Alerts shows a good time stamp in both the Vera Alerts and VeraMate Alerts plugins. But causing a “real” alert to be triggered I get the correct time stamp in ONLY Vera Alerts and nothing in the VeraMate Alerts plugin.

Here is an expert of my log file after executing turning on and off a virtual multi switch that was set to alert. I also have Vera text messaging set up and I get text’s for all multi switch state changes but never an alert.

09/27/16 20:38:07.508	JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest device: 605 service: urn:dcineco-com:serviceId:MSwitch1 action: SetStatus5 <0x7398b520>

08 09/27/16 20:38:07.509 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument DeviceNum=605 <0x7398b520>
08 09/27/16 20:38:07.509 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument serviceId=urn:dcineco-com:serviceId:MSwitch1 <0x7398b520>
08 09/27/16 20:38:07.510 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument action=SetStatus5 <0x7398b520>
08 09/27/16 20:38:07.510 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument newStatus5=-1 <0x7398b520>
06 09/27/16 20:38:07.514 Device_Variable::m_szValue_set device: 605 service: urn:dcineco-com:serviceId:MSwitch1 variable: Status5 was: 0 now: 1 #hooks: 3 upnp: 0 skip: 0 v:0xfbe720/NONE duplicate:0 <0x77fe3000>
01 09/27/16 20:38:07.515 LuaInterface::CallFunction_Event Event 37 failed attempt to call a nil value <0x77fe3000>
07 09/27/16 20:38:07.516 Event::Evaluate 37 Test On scene Test On is true users:1393011 allow:1 <0x77fe3000>
08 09/27/16 20:38:07.516 Scene::RunScene running 86 Test On <0x77fe3000>
01 09/27/16 20:38:07.517 LuaInterface::CallFunction_Event Event 38 failed attempt to call a nil value <0x77fe3000>
07 09/27/16 20:38:07.517 Event::Evaluate 38 Test On scene Test On is true users:1393011 allow:1 <0x77fe3000>
08 09/27/16 20:38:07.517 Scene::RunScene running 87 Test On <0x77fe3000>
07 09/27/16 20:38:07.518 Event::Evaluate 39 Test Off scene Test Off is false repeat 0/1 <0x77fe3000>
04 09/27/16 20:38:07.519 <0x77fe3000>
08 09/27/16 20:38:19.830 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest device: 605 service: urn:dcineco-com:serviceId:MSwitch1 action: SetStatus5 <0x7358b520>
08 09/27/16 20:38:19.831 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument DeviceNum=605 <0x7358b520>
08 09/27/16 20:38:19.831 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument serviceId=urn:dcineco-com:serviceId:MSwitch1 <0x7358b520>
08 09/27/16 20:38:19.831 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument action=SetStatus5 <0x7358b520>
08 09/27/16 20:38:19.832 JobHandler_LuaUPnP::HandleActionRequest argument newStatus5=-1 <0x7358b520>
06 09/27/16 20:38:19.833 Device_Variable::m_szValue_set device: 605 service: urn:dcineco-com:serviceId:MSwitch1 variable: Status5 was: 1 now: 0 #hooks: 3 upnp: 0 skip: 0 v:0xfbe720/NONE duplicate:0 <0x77fe3000>
07 09/27/16 20:38:19.834 Event::Evaluate 37 Test On scene Test On is false repeat 0/1 <0x77fe3000>
07 09/27/16 20:38:19.834 Event::Evaluate 38 Test On scene Test On is false repeat 0/1 <0x77fe3000>
01 09/27/16 20:38:19.835 LuaInterface::CallFunction_Event Event 39 failed attempt to call a nil value <0x77fe3000>
07 09/27/16 20:38:19.835 Event::Evaluate 39 Test Off scene Test Off is true users:1393011 allow:1 <0x77fe3000>
08 09/27/16 20:38:19.836 Scene::RunScene running 88 Test Off <0x77fe3000>
04 09/27/16 20:38:19.837 <0x77fe3000>
04 09/27/16 20:38:30.233 <0x779ce520>
02 09/27/16 20:38:30.233 Device_Basic::AddPoll 5 poll list full, deleting old one <0x779ce520>
06 09/27/16 20:38:30.234 Device_Variable::m_szValue_set device: 5 service: urn:micasaverde-com:serviceId:HaDevice1 variable: PollRatings was: 4.50 now: 4.50 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:1 <0x779ce520>
06 09/27/16 20:38:30.235 Device_Variable::m_szValue_set device: 5 service: urn:micasaverde-com:serviceId:ZWaveNetwork1 variable: LastPollSuccess was: 1475022320 now: 1475023110 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:0 <0x779ce520>
06 09/27/16 20:38:30.236 Device_Variable::m_szValue_set device: 5 service: urn:micasaverde-com:serviceId:ZWaveNetwork1 variable: ConsecutivePollFails was: 0 now: 0 #hooks: 0 upnp: 0 skip: 0 v:(nil)/NONE duplicate:1 <0x779ce520>
01 09/27/16 20:38:

Does not get to the Vera Alerts code … but the following looks like some type of problem.

LuaInterface::CallFunction_Event Event 37 failed attempt to call a nil value <0x77fe30

Send me the output from :
http://Your.Vera.IP.Address/port_3480/data_request?id=user_data

This can contain confidential info (i.e. pin codes, passwords … anything you typed into Vera … you can change those values to XXXX)

Richard,

Where can I send that dump to you, the messaging system here won’t work, the file is too big.

[quote=“RichardPHarvey”]Richard,

Where can I send that dump to you, the messaging system here won’t work, the file is too big.[/quote]
Schaefer@rts-services.com

It’s listed on my web pages and your registration emails.

Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Tapatalk

Had exactly the same error. When debugging, the culprit appeared to be an apostrophe in different properties. Removing the apostrophe in the device name and notification name solved the “Error in Lua scenes and events” blue box message and fixed the notifications. Extract from the (autogenerated?) function containing the error (in this case: Bart’s):

function event_7()
--[[StartVeraAlerts]]luup.call_action('urn:richardgreen:serviceId:VeraAlert1','DeviceNotification', {Msg='Whenever Smoke Sensor Bart's Room is armed and detects smoke', Name='Smoke in Bart's Room', Description='Whenever Smoke Sensor Bart's Room is armed and detects smoke', DeviceID=105, HouseModeMask=undefined, Service='urn:micasaverde-com:serviceId:SecuritySensor1', Variables='', Recipients ='MyPowerUser'}, 37)--[[EndVeraAlerts]]
end

This error is caused by MCV bug they say they are still working on it.
My design (UI5 thru early UI7) URL encoded some data. And my APP URL decoded these. The interface was designed to contain URL encoded data.

MCV in there wisdom violated universal software design principals … they URL decoded data that they did not encode.
My suspicion is that they messed up the software on one of the mobile platforms … that added an extra level of URL encoding … and to solve it they added a URL decoding of data to the server.
All existing web clients now inadvertently get their data corrupted.

It’s been the source of problems with Scenes for the last 3 Firmware releases.

Richard did you get my email with the dump you requested…?

There are NO notifications defined on MultiSwitch Device #605

Just to close out this thread, I was able to get everything working normally again. The issue was poor encoding in the recent firmware where non-standard characters either in device name or message override were not encoded correctly. This caused the blue banner error that many have reported here over the last few months. In my case I have two instances of iPhone locater and the device names were somewhat created by iCloud and they both had “(*)” as the start on the device name. Fixing that solved my problems.